Filozofija Shiatsuja

“Nekoč, na japoskem podeželju, je bila majhna vas. Poletje je bilo vroče in dolgo, in prebivalce vasi je prizadela huda suša. V strahu pred izgubo pridelkov in lakoto, so začeli moliti, jokati in prositi nebo, naj jim podari dež. Nič ni pomagalo in njihova prihodnost je bila videti temna. Nekega dne pa slišijo za moža, starega modreca, ki zna priklicati dež. Pokličejo ga v vas in ga vprašajo, kaj potrebuje zato, da bo lahko priklical dež. “Samo streho nad glavo, kjer bom lahko prebival v tem času,” jim pove. Željo mu izpolnijo, starec se odpravi v svojo začasno kolibo in prične se čakanje. Naslednji dan začne deževati kot še nikoli. Navdušeni in hvaležni vaščani pridejo do starca in ga vprašajo: “Kaj ste naredili, da je začelo deževati?” in starec jim odgovori: “Nič.”

Zgodba govori o ne-delovanju, ki sproži naravni tok dogodkov. Tudi v življenju včasih opazimo, da ko nekaj preveč želimo, se nam to lahko začne izmikati.

Podobno delujemo tudi v shiatsuju. Ko k nam pride oseba s specifičnim simptomom, naš namen ne sme biti odprava le-tega (konec koncev je simptom le govorica telesa in običajno ne predstavlja resničnega vzroka težav). Namesto tega telo in osebo podpremo, potem pa dovolimo telesu, da najde svoje ravnovesje, svoj občutek enosti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.