Kaj je shiatsu?

Shiatsu na starodavnem Japonskem

Shiatsu je oblika bodyworka, ki se je pred 30 leti naselila z vzhoda v Evropo. Razvila se je na Japoskem, kot sinteza kitajske masaže, imenovane “anma”, in zahodnih fizioterapevtskih tehnik. V svojih temeljih se močno nanaša na razumevanje delovanja človeka z vidika tradicionalne kitajske medicine, s čimer predstavlja popoln sistem zdravljenja preko dotika. Terapija shiatsuja temelji na globoko intuitivnem delu, ter razumevanju povezav med umom in telesom.

Shiatsu tehnike vključujejo raztezanje, držanje in naslanjanje telesne teže na različne dele telesa masiranca, s čimer se izboljša njegov tok energije, krvni obtok, gibljivost in telesno držo. Pritiske in držanja terapevt izvaja z dlanmi, palci, prsti, podlahtmi, koleni in stopali, masiranec pa pri tem sedi ali leži v različnih položajih. Shiatsu obravnava se osredotoča na delo z energijskimi potmi, ali meridiani, po katerih se pretaka subtilna telesna energija, imenovana či. Či je življenjska energija, ki omogoča vse telesne, umske in duševne aktivnosti.

Zaradi učinkovite podpore vitalnosti in preventivnih učinkov na zdravje, je shiatsu po svetu znan kot zvrst komplementarne medicine, v mnogih državah v Evropi (Nemčija, Avstrija, Švica) in po svetu pa je vključen v zdravstveni sistem.