Nosečnost je čas, ko je shiatsu lahko v veliko pomoč, predvsem pri preprečevanju preeklampsije in jutranih slabosti ter mišičnih napetosti. Vez med mamico in otrokom se okrepi. Nosečnica se bolje navadi na nosečnost, bolj zaupa v porod, se laže spopada z bolečinami, ima več možnosti za normalen porod ter zdravje tudi po njem. Otroček je po porodu mirnejši in zadovoljen.

Ko nosečnost napreduje, se shiatsu izvaja kot običajna terapija, le da se nekatere položaje prilagodi trebuščku in počutju bodoče mamice. Ko se pojavijo prvi znaki nosečnosti, se shiatsu in druge masaže odsvetuje, vse do dopolnitve prvega tromesečja. Izkušen terapevt pa lahko v primeru večjih nevšečnosti povezanimi z nosečnostjo terapijo izvede tudi v prvih mesecih nosečnosti.

Idealno naj bi ženska shiatsu obiskovala že pred zanositvijo ter s terapijami nadaljevala skozi celo nosečnost. Shiatsu je lahko zelo učinkovit tudi pri neizpolnjeni želji po zanositvi.

ESENCA
Esenca je posebna zaloga energije, ki jo hranimo v svojih ledvicah. To energijo podedujemo od svojih staršev in za nas skrbi v času bolezni, ko ne moremo uživati hrane in pijače ter poleg tega hrani otroka takrat, ko je v maternici. Kakovost in pretok te energije vpliva na otrokovo konstitucijo in moč, na njegove čustvene vzorce, razvoj možganov, vitalnost in pa plodnost kasneje v življenju. Ženska z vsako nosečnostjo nekaj te energije izgubi, nadomestiti pa se je ne da. S shiatsu terapijami se v nosečnosti skrbi za enakomeren pretok esence otroku in materi.

YIN IN YANG
Čas oploditve in tudi sam porod sta zelo yang stanja. Nosečnost pa je zaradi vlažnega in skritega okolja zelo yin stanje.
Telo mora v času nosečnosti spremeniti tok energije, da lahko otroku nudi primerno okolje za rast. Otrok mora začeti prejemati esenco, ki in kri od matere, ona pa mora biti dovolj vitalna, da mu to lahko nudi. V današnjem času je ženska energija močno obrnjena navzven (yang), kar lahko negativno vpliva na nosečnost in nosečnico. Ženske, ki v tem obdobju ne znajo vzeti počitka so veliko bolj dovzetne za težave v nosečnosti. V času nosečnosti naj bi se ženska zato usmerila bolj vase, kar bi bilo v skladu z yin stanjem nosečnosti. V mnogih predelih po svetu ženske zato v tem času spremenijo način prehranjevanja in dela. Shiatsu in podobne tehnike nosečnici v tem nudijo oporo.