Znanstveno dokazano

Shiatsu na Japonskem proti bolečinam uporabljajo že zelo dolgo. V bolnišnici v Okayami so že leta 1962 naredili raziskavo, kjer so pri 93% ženskah dokazali učinkovitost proti porodnim bolečinam z uporabo pritiskov na trtico.
Znanstvene raziskave so tudi pokazale,  da  že 15 minut kakršnekoli masaže v prvi uri rojevanja zmanjša občutke strahu in bolečine, zmanjša potrebo po zdravilih in skrajša porod.

 

Ko je ženska sproščena in se počuti prijetno in varno, so tudi njene mišice bolj sproščene. Posledično čuti manj bolečin, porod poteka gladkeje , ker se laže odpira in z napetostjo ne zavira poroda,  možnosti za komplikacije in carski rez pa se zato zmanjšajo. Shiatsu terapija je odlična pri ohranjanju optimalnega počutja in sproščenosti med porodom.

 

Shiatsu v porodnišnici

Shiatsu terapevtka ima med porodom vlogo porodne spremljevalke. To pomeni, da porodnici nudi vso podporo, kot ženska ženski. Vseeno pa je vloga shiatsu terapevtke pri porodu veliko bolj praktična, saj z različnimi shiatsu tehnikami, ki se lahko izvajajo v kateremkoli položaju, ter s pritiski na določene točke skrbi za manjše bolečine ter normalen naravni porod. Pred samim iztiskom se močno sprošča predel ramen, vratu in čeljust, kar omogoča lažji iztisk. Velikokrat je namreč porodnica zaradi predhodnih popadkov do takrat že zelo napeta, kar ji onemogoča dober iztisk.

 

Prednost shiatsu je v tem, da četudi se odločimo za epiduralno analgezijo ali druga proti-bolečinska sredstva, se še vedno lahko izvaja shiatsu. Shiatsu terapevtka se vedno popolnoma prilagodi potrebam porodnice in ne stoji nasproti zdravnikom, temveč nudi svojo pomoč v vsaki situaciji.

Po končani drugi fazi poroda, se shiatsu terapevtka posveti mamici, da si ponovno nabere energijo ter stimulira točke za izločenje posteljice. V primeru, da ima mamica po porodu težave z mlekom (ga ni dovolj ali ne teče), je shiatsu v takem primeru skoraj vedno popolnoma učinkovit.

 

Shiatsu v Porodnišnici Postojna

Porodnišnica Postojna je prva porodnišnica pri nas, ki je začela to metodo uporabljati za lajšanje bolečin med porodom, čeprav je to v tujini že dolgoletna praksa. Prve porodnice, ki so imele ob sebi shiatsu terapevtko Anjo Furlan, so bile nad učinkom in podporo več kot navdušene. Zabeleženi so bili različni učinki, kot npr. padec pulza, zmanjšanje občutka strahu, manjše bolečine, manj napetosti v telesu.

Za več informacij o spremljavi poroda s shiatsu kontaktirajte Shiatsu prakso ali Porodnišnico Postojna.

 

Po najinem mnenju je bila shiatsu terapija tista odločilna, ki je t.i. ‘premaknila’ odpiranje materničnega vratu in sploh pokrenila sam porod. Kot rečeno, težko bi trdili zagotovo, vendar nama je to nekako s ‘kmečko logiko’ najbolj logična razlaga. Ob tem vsekakor moram poudariti sproščujoč občutek ob izvajanju same masaže in nenazadnje tudi tvojo umirjeno in pozitivno energijo. Hvala je na tem mestu res bolj malo slišati, ampak sva ti resnično iz srca hvaležna za tvojo pomoč ob tem nepozabnem dogodku v najinem življenju

Anja in Robi, starša malčka Nala iz Ljubljane

 

“Moj prvi porod je bil dolgotrajen, saj se je začel s počasnim odtekanjem plodovnice. Po sprejetju v porodno sobo se nam je pridružila tudi Anja, ki me je spremljala in izvajala shiatsu vseh 13 ur popadkov, ki so z njenimi prijemi postali znosnejši. Poleg tega pa so njene besede pomenile veliko vzpodbudo, ki jo ženska v danem trenutku še kako potrebuje. Skratka, izjemno sem vesela, da sem se odločila za prisotnost shiatsu terapevtke pri porodu, ki predstavlja olajšanje ne le za žensko, temveč tudi za prisotnega partnerja.”
 
“Svojo partnerko sem spremljal pri porodu, prisotnost shiatsu terapevtke pa ni pomagala le njej, temveč je bila v veliko oporo tudi meni. Anja je partnerko nenehno vzpodbujala kot ženska žensko ter izvajala shiatsu masažo, jaz pa sem se tako resnično lahko posvetil svoji partnerki ter jo podpiral pri tem pomembnem dogodku.”
Alenka in Ciril, starša malčka Tima iz Ljubljane